12 загинали и трима изчезнали в най-голямата трагедия под Еверест

Най-малко 12 шерпи са загинали, а други трима са в неизвестност в най-смъртоносния инцидент под най-високия връх на планетата Еверест (8848 м).Група от около 50 души е била ударена от лавина на височина над 6090 метра под лагер 2, като част то членовете й са били затрупани."Успяхме да извадим 12 тела от снега, не знаем колко още са затрупаните", заяви пред АФП Дипендра Паудел от непалското министерство на туризма.В последни данни на abcnews се говори за 13 жертви. АФП цитира официално лице, което участва в спасителните операции, че жертвите може да станат 14. "В базовия лагер видях телата на 11 души, казаха ни да очакваме още три тела", споделил той пред агенцията.Поне седем души са успели да се измъкнат или са извадени живи от снега и леда.Групата е била съставена предимно от непалски шерпи, които са подготвяли маршрута за атаките към върха. В базовия лагер ги чакали още стотици други алпинисти и водачи, готвейки се за изкачването на Еверест.Алпинисти от базовия лагер съобщават за "пълен хаос" на мястото на инцидента. Според информации, публикувани в сайта explorersweb.com, хеликоптери се опитват да извозят оцелелите от лавината.

Алпинисти и други шерпи веднага са се насочили към мястото на трагедията, за да помагат в спасителната операция. Министерството на туризма на Непал обяви, че двама шерпи са били откарани с хеликоптер в болница в Катманду.
Компанията Himalayan Climbing Guides Nepal потвърди, че двама от техните гидове са сред загиналите, а четирима липсват. "Когато гидовете ни напуснаха базовия лагер, нямаше снеговалеж, времето беше фантастично", коментира началникът на операциите Бхим Паудел. Според него много шерпи са преминали ледопада Кхумбу, преди лавината да се свлече.
Инцидентът се случва точно в началото на най-активния сезон за алпинистите на Еверест.
Според информация от непалските власти към 15 април са издадени разрешителни за 300 души да направят опит за изкачване на Еверест от юг. Все още няма данни за клиентите на комерсиалните експедиции, които ще действат от север. 
Голяма част от алпинистите пристигат през април, за да свикнат с климата и височината. Самото изкачване на върха обикновено се прави в средата на май, което се смята за периода с най-добри условия.
Най-смъртоносната година на Еверест е 1996-а, когато общо 15 души губят живота си под върха. Най-голямата трагедия е случилото се на 10-11 май същата година, когато осем алпинисти загиват в два дни в резултат на снежна буря. Инцидентът е описан в бестселъра "В разредения въздух" на американския журналист Джон Кракауер.
През 2006 г. сезонът също беше много смъртоносен, като в различни дни и по различни причини загинаха 11 души, от които петима шерпи. През 1970 г. лавина отнема живота на шестима шерпи.
От 1953 г. до момента най-високият връх е изкачен от повече от 4000 души, а стотици загиват в подножието му. Сред тях е и Христо Проданов, който преди 30 години - на 20 април 1984 г. стана първият българин, стъпил на върха.
През тази година непалското правителство въведе нови мерки заради наплива от желаещи да се качат на Еверест, като целта беше да се повиши сигурността им и да се ускорят спасителните операции. В базовия лагер на 5300 метра през целия активен сезон ще има държавни представители и хората по сигурността.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини