Зелените: Ще научим ли истината за обгазяването на Димитровград?

Жълтият пушек над Димитровград стана повод за коментари в последните дни

Местната организация на партия „Зелените“ в Димитровград e изпратила сигнали до Регионална здравна инспекция и Регионална инспекция по околната среда и водите – Хасково, във връзка с  информацията от граждани за значително увеличаване на нормата на замърсяване с азотни оксиди през последните дни, съобщи председателят на организацията тук Иван Ванчев.

"Имаме основателни съмнения да считаме, че проверката на РИОСВ, публикувана във вторник прикрива истинското положение", заяви още той.

"Зелените" настояват за информация какви точно са резултатите от проверката, а не просто дали са преминати нормите за замърсяване.

"За съжаление от десетилетия Димитровград е район с висок здравен риск за хората и само постоянен мониторинг на компонентите на въздух и вода могат да покажат реалното състояние. Единичните проверки невинаги дават обективни резултати, заради възможността за манипулиране на времето за следене на нормите", коментира още Ванчев

От еко организацията настояват да се направят спешни проверки за състоянието на околната среда в Димитровград, но и да се оповести цялата налична информация за новите производствени инсталации на територията на „Неохим“ АД. Искат още официално публикуване на всички налични данни, които да покажат дали наистина не е имало превишаване на нормите или, по думите им, се касае за прикриване на инцидент, застрашаващ здравето на жителите на Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини