Част от крак на римски богаташ "изкочи" при разкопки до Каснаково

Сградата, на която се прави проучване в момента е била мавзолей, смятат археолозите

Рядко срещани фрагменти от мраморни монументални статуи откриха при разкопките край Извора на нимфите до Каснаково археолозите.

Става дума за част от мъжки крак, обут в сандали и част от дамско бедро.Открит е и капител от мрамор, част от римска колона. Всички тези находки показват, че вероятно тук е имало мъжка и женски статуи в естествени размери.

От началото на септември край Извора на нимфите се извършват проучвания, ръководени от гл.ас.д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей към БАН. В рамките на месец е разкрит целия план на сградата, която е представлявала мавзолей.

Кацарова смята, че тук са живяли сериозни данъкоплатци на Римската империя, защото мраморните находки говорят за богати собственици на вилното имение в близост.

Не е изключено да става дума и за Тит Флавий и съпругата му Клавдия Монтана, в чиято чест е бил построен Извора на нимфите.

Мраморните изображения вероятно са били разрушени пред 4 век, когато е било прието християнстовото като официална религия, предположи още археологът. Мавзолеят е бил обект на иманярски набези преди повече от 10 години.

Малката сграда е с две помещения и с размери 8 на 11 метра, строена през 2-3 век. Мавзолеят вероятно е на съдържателя на откритата през 2007-ма жилищна сграда наблизо. Едната от стаите е била с мозаечна настилка, разрушена още в античността.

При разкопките в съседната жилищна сграда са открити монета, принадлежала на император Александър Север, както и голямо количество керамика. Проучванията показват, че част от съдовете, които са ползвали обитателите на сградата са били внесени от Мала Азия.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Част от мраморна статуя на мъж - крак със сандал откриха при разкопките край Каснаково

Кметът Иво Димов държи капител на римска колона, открит в съседна жилищна сграда

Намерена е и монета, принадлежала на император Алескандър Север
При разкопки праз 2007 г. е открита тази жилищна сграда от римско време

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини